Citaat van de maand november

De sneeuwluipaard“… De pelgrim geeft zich over aan de adem van het grotere leven, dat hem voorbij de verste horizon leidt naar een doel dat al in hem aanwezig is, hoewel nog verborgen voor zijn blik…”

Dit citaat komt uit het boek De sneeuwluipaard van Peter Matthiessen, een enerverend verslag van de voettocht die deze schrijver samen met de bioloog George Schaller dwars door de Himalaya maakte. Hun doel is het bereiken van de Kristalberg, hoog op het Tibetaanse plateau, om daar blauwschapen en de haast magische sneeuwluipaard te observeren. Elke zware tocht is een ervaring die het leven van de reiziger op de proef stelt. Voor Peter Matthiessen, die zich al jaren met het zenboeddhisme bezighield, was het eveneens een belangrijk innerlijk keerpunt.

In het NPO-programma Voorbij de tijd uit 2011, drie jaar voor het overlijden van Matthiessen, maken we met hem een reis terug in de tijd. Hij vertelt onder meer over zijn bijzondere ontmoeting met de Dalai Lama, zijn vondst van een reusachtig walvisbot en zijn tijd bij met speren oorlogvoerende Papoea’s, een halve eeuw geleden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *